Quantum Minds

Iubește-ți eșecurile

”The tragedy of life is not death but what we let die inside of us while we live.”
Norman Cousins

Am ajuns să îmi iubesc toate eșecurile. Da, citești corect!

Am eșuat anul acesta. Am eșuat în business, în relație, am eșuat în rolul de părinte, am eșuat în rolul de prieten, am eșuat în rolul de partener, am eșuat în toate rolurile posibile. Am simțit că eșecul a fost lecția mea anul acesta. Am eșuat față de mine.

Acum când se apropie finalul de an și ne facem socoteala, când privim în urmă, tindem să ne întrebăm ce am adunat în toate lunile care au trecut. Suntem pe ultima sută de metri și ne îndreptăm cu pași repezi spre finalul anului și atunci simțim nevoia de a grăbi pasul, de a ne aduna toate forțele pe care le avem să încheiem încă un an dificil, poate pentru unii, glorios, poate pentru alții. Indiferent, suntem pe drumul spre linia de finish.

Ce pot să zic este că anul acesta am învățat să iubesc să eșuez. Și am simțit cu tot corpul eșecul. Am învățat ce înseamnă schimbarea. Și mă refer aici la acea schimbare care îți răstoarnă profund toate conceptele despre ce credeai că știi. Acea schimbare care îți răstoarnă complet lumea și ce erai convins că poți să faci. Acea schimbare care te pune în fața oglinzii, să te întrebi din nou- cine ești?
Și în acest proces am descoperit cum toate strategiile, conceptele despre lume și oameni, credințele și convingerile mele în relație cu mine și ceilalți sunt zdruncitate din rădăcini.

Există o premisă interesantă aici atunci când vorbim despre strategiile noastre. Am această întrebare pe care o adresez de obicei participanților la cursurile mele: ”Câți dintre voi au folosit astăzi o strategie?” Sunt întotdeauna curioasă câți dintre ei ridică mâna, și doar câțiva fac acest lucru deoarece oamenii nu sunt conștienți că utilizează strategii permanent. Atunci când mă gândesc la ce înseamnă strategie, mă gândesc la orice set sau ordine internă sau externă de experiențe pentru noi care determină în mod repetat același rezultat. Gândește-te pentru un moment, atunci când vrei să mergi undeva. Care este strategia ta? Pentru că avem strategii pentru orice. Toate comportamentele noastre externe sunt controlate de strategii pe care le procesăm intern. Toate comportamentele noastre evidente 🙂 Utilizăm strategii pentru orice, strategii pentru dragoste, strategii pentru ură, pentru învățare, educație, sport, comunicare, vânzare, marketing, sănătate, fericire, sărăcie, moarte, sex, alimentație, boală, creativitate, atenție, distracție și avem strategie pentru eșec. Inițial, dezvoltăm strategii specifice atunci când suntem tineri. Cel mai probabil la o vârstă fragedă ai corelat o serie de experiențe interne și externe împreună și poate ai luat (de exemplu) o decizie. Și mai apoi când ai știut că a funcționat, ai luat acest proces și l-ai generalizat și mai apoi ai spus despre procesul de luare a deciziei, conștient sau subconștient ”uite o metodă bună de a lua o decizie” și cel mai probabil ai folosit-o iar și iar.

Atunci când ne dorim schimbarea și nu mă refer aici la ajustări mici care să ne mențină în confortul a ceea ce știm, ce cunoaștem, mă refer la schimbarea care ne conduce spre evoluția la pasul următor, spre obiectivele acelea pe care le visăm, le vrem, le dorim, acea schimbare doare. Pentru că dacă ar fi să privim în mod real în jurul nostru, căutăm schimbarea. Suntem constant nemulțumiți și ne dorim să schimbăm ceva, fie în exterior, fie la ceilalți, fie la noi. Și cel mai probabil că în acest proces în care tindem să vrem, să ne dorim schimbarea, utilizăm strategii conștiente sau nu. Este o directivă a subconștientului nostru care ne conduce și care spune că ”mintea subconștientă este programată să caute continuu mai mult și mai mult pentru că întotdeauna este ceva mai mult de descoperit”.

Când vorbim despre schimbarea reală, și îmi vine în minte o metaforă aici: În alte vremuri, un rege și-a pus oamenii să plaseze un bolovan pe un drum. Apoi s-a ascuns în tufișuri și s-a uitat să vadă dacă cineva va muta bolovanul din drum. Unii dintre cei mai bogați negustori și curteni ai regelui au trecut pe acolo și pur și simplu s-au plimbat în jurul bolovanului. Alți oameni l-au învinovățit pe Rege că nu păstrează drumurile libere, dar niciunul dintre ei nu a făcut nimic pentru a da la o parte bolovanul din drum. Într-o zi, a trecut pe acolo un țăran care căra un sac de legume în spate. Apropiindu-se de bolovan, țăranul și-a lăsat povara și a încercat să împingă piatra din drum. După multe eforturi, într-un final a reușit. Când țăranul s-a întors să-și ridice sacul cu legume, a observat un săculeț care zăcea pe drumul unde fusese bolovanul. Săculețul conținea multe monede de aur și o scrisoare de la Rege în care acesta explica că aurul era pentru persoana care va reuși să mute bolovanul de pe drum. Morala poveștii: Fiecare obstacol pe care îl întâlnim ne oferă o oportunitate de a ne îmbunătăți situația și, în timp ce unii se se plâng, alții creează oportunități prin pasiunea lor, generozitatea și disponibilitatea de a face lucrurile.

Ce vreau să spun este că atunci când în viață ne întâlnim cu eșecurile noastre, ce cred că este important este să ne uităm în interiorul nostru, să redescoperim ce este important pentru noi, să reînvățăm să creștem, să reînvățăm să reconstruim, să învățăm. Și să ne creăm strategii noi, conștient sau inconștient 🙂 care să ne susțină pe drumul nou spre noi oportunități și reușite.

Unul dintre cele mai folositoare instrumente pe care l-am avut la îndemână și care m-a susținut în acest proces este și a fost acela de a îmi cunoaște valorile, motivația mea internă, de ce-ul meu personal. Să le redescopăr, să știu din ce fac ceea ce fac. Și in acest proces am zis că ar fi unul dintre cele mai potrivite instrumente care să îi susțină și pe ceilalți. Să știi de ce faci ceea ce faci, motivația ta interioară. În procesul de predare al Obiectivelor SMART spun întotdeauna că acele obiective care sunt aliniate cu valorile noastre, sunt acele obiective pe care le vom obține constant. Ți-l las aici.

Și lasă-mi un mesaj, sunt curioasă ce ai redescoperit despre tine!

Șiiii…. știu sigur că în timp ce scriu rândurile astea îmi pregătesc alte eșecuri pe drum. Pentru că altfel cum aș putea să învăț să trăiesc sau să produc schimbare. Să învăț, să reînvăț și să creez noi oportunități.

Ce vreau să spun, este că dacă ar fi să privesc anul acesta, l-aș numi anul în care am strâns în viața mea cele mai multe învățăminte, iubire și conștientizare de sine. A fost un an bogat cu unelte care să țină o viață. A fost un an în care să redescopăr motivații, scopuri noi și obiective noi. În care să redescopăr despre mine ce nu știam că pot fi sau pot avea.

Mulțumesc eșecului! Să învățăm să primim, zic!

Stăpânește fiecare arie a vieții tale

Nu știi cum să începi? Hai să vorbim!